Vorbitul prin somn este un fenomen cel putin straniu pentru unii. Putini stiu cum sa rezolve aceasta situatie si foarte multi nu au nici macar o idee despre cum ar putea scapa de vorbitul in somn.
Somnul este o parte foarte importanta din viata de zi cu zi. Corpul se regenereaza in timpul somnului, isi repara tesuturile obosite si avariate de agitatia din timpul zilei. Vorbitul in timpul somnului rezulta de cele mai multe ori intr-o odihna necorespunzatoare, ca rezultat poti fi mai obosit dimineata, dupa o noapte in care ai vorbit prin somn.
Care este motivul pentru care vorbim prin somn? In principal este vorba despre ciclurile de odihna dereglate, ce pot avea ca rezultat si alte „obiceiuri” din timpul somnului: somnambulismul, scrasnitul dintilor sau cosmarurile. Ce poate fi facut pentru a preveni astfel de momente? Iata cateva recomandari.
- In primul rand trebuie sa avem parte de suficienta odihna. A te odihni suficient inseamna sa te simti revigorat, iar atunci cand esti supraobosit apar de obicei aceste elemente ce iti perturba somnul.
- Incearca sa iti organizezi programul zilnic in asa fel incat sa ai o ora fixa la care sa dormi si la care sa te trezesti. Un program haotic in ceea ce priveste odihna te poate face de asemenea sa vorbesti prin somn.
- Pe cat posibil evita alimentele greu de digerat inainte de culcare. Asta nu inseamna sa nu te alimentezi, insa evita sa mananci prea mult. De asemenea nu este recomandat ca imediat dupa ce ai mancat sa mergi la culcare – asteapta cateva minute si apoi pune-te sa dormi.
- Tine pe cat posibil stresul la distanta, incearca sa ai o atitudine pozitiva si prioritizeaza totul, de la programul de acasa pana la cel de la munca, pentru a nu avea apasari psihologice care sa te supuna stresului si care sa te faca sa vorbesti prin somn.
- Elimina sau redu consumul de cofeina, nicotina si alcool.
- Fa exercitii de relaxare – poti incerca yoga sau meditatia – pentru ca acestea iti ofera o liniste fizica si spirituala si te vor ajuta sa te odihnesti mai bine.