In momentul de fata termenul de generator electric nu mai reprezinta deloc o noutate. Un generator electric este o solutie acceptata la orice nivel, oriunde este nevoie de energie electrica si alimentarea sau racordul la sistemul centralizat nu este posibila ori furnizarea este temporar intrerupta. Aceste avantaje sunt completate si de utilitatea unui generator electric, care suplineste necesarul de energie electrica in orice sector in care activitatea impune acest lucru.
Principiul de functionare al unui generator electric se bazeaza pe electromagnetism. Angrenajul intern al unui generator electric produce prin miscare energie mecanica ce este transformata in energie electrica printr-un camp magnetic. Detalii despre generatoare de curent pot fi gasite fie direct la producatori, fie navigand online – acum trendul pietei este mai mult orientat spre acest sector.
Generatoarele electrice sunt o solutie alternativa de furnizare a energiei electrice in momentele in care isi fac aparitia penele de curent si caderile de tensiune de scurta sau lunga durata. Functionarea unui generator de curent electric este oferita de combustibilul folosit: benzina sau motorina.
Un generator electric ce functioneaza pe benzina este de obicei unul de tipul celor portabile. Practic si util, un astfel de generator este o solutie eficienta pentru interventii ce necesita alimentare cu energie electrica acolo unde aceasta nu este disponibila. Reparatii pe langa casa, mici santiere sau constructii izolate necesita scule profesioniste ce trebuie alimentate cu electricitate, iar un generator portabil alimentat cu benzina reprezinta o solutie ideala.
Pe de alta parte, exista pe piata si generatoare de dimensiuni mai mari, statice, care functioneaza in baza unui sistem de ardere cu motorina. Acest combustibil se foloseste cu precadere pentru motoare de capacitate mai mare, iar generatoarele statice care pot asigura functionarea in conditii normale a unui hipermarket, a unui bloc de locuinte sau chiar a unui cartier sunt alimentate cu motorina.
Monofazate sau trifazate, alimentate cu benzina sau cu motorina, cu sisteme de pornire in functie de necesitati, generatoarele de curent electric sunt utile in orice situatie. Penele de curent nu mai reprezinta o problema, lucrarile ce necesita electricitate in zone in care racordul la sistemul de furnizare nu exista nu mai intalnesc impedimente, iar alimentarea cu electricitate pentru perioade prelungite se asigura prin generatoarele de capacitate mare. Beneficiaza astfel de utilitatea generatoarelor de curent electric atat sectorul rezidential – unde solutiile gasite sunt de mai mica amploare – cat si sectoare precum cel institutional, comercial sau chiar industrial – unde se cauta variante de generatoare de putere mai mare.