Fixarea unor blocuri osoase de coloana vertebrala, ca urmare a unor boli degenerative la nivelul coloanei vertebrale, poarta denumirea de spondiloza. Aceasta vine de regula insotita de „pinteni” ososi si modificarea discurilor intervertebrale. Ea poate fi localizata fie in partea superioara a coloanei vertebrale, insa poate afecta si coloana vertebrala lombara.
Cel mai des intalnite sunt spondiloza lombara si cea cervicala. Spre deosebire de acestea doua, spondiloza toracica nu are simptome. Calitatea vietii oamenilor este afectata indeosebi de consecintele pe care le cauzeaza spondiloza in zonele cervicale si lombare. Aici, simptomele sunt cel mai usor de depistat, fiind pronuntate.
Prin urmare, spondiloza poate imbraca trei forme, in functie de oasele care sunt afectate. Spondiloza cervicala se instaleaza la nivelul vertebrelor cervicale ale gatului, cea toracica va afecte vertebrele care intra in alcatuirea peretelui toracic, iar in cazul spondilozei lombare vor avea de suferit, desigur, vertebrele lombare.
Spondiloza cervicala
Asa cum am specificat mai sus, aceasta presupune modificarea vertebrelor gatului. In afectiunea spondiloza cervicala, canalul spinal al gatului se va subtia. Acesta este de fapt si sectiunea prin care traverseaza si maduva spinarii. Ingustarea va cauza compresia nervilor spinarii, care la randul ei va produce durere, iar in unele cazuri, disfunctii.
Simptomele resimtite pot dezvalui deteriorarea maduvei spinarii sau a radacinii nervoase. O prima consecinta se va reflecta in pozitia si ritmul mersului, care vor fi modificate. Zona gatului poate deveni sensibila, in special atunci cand radacinile nervoase au fost afectate. Senzatia de amortire si slabiciune se poate extinde si in brate, ceea ce tradeaza un alt simptom al compresiei care deterioreaza maduva spinarii.
Spondiloza lombara
Spondiloza lombara determina o miscare accentuata a vertebrelor care se deplaseaza in mod nefiresc una fata de cealalta. Avand in vedere presiunea din aceasta zona, modificarea coloanei vertebrale ia proportii mult mai ample.
Printre simtomele care apar se numara durerea la nivelul spatelui inferior, care coboara intr-unul ori in ambele picioare. Aceasta durere se explica prin faptul ca vertebrele ajung sa se frece in mod incorect. Presiunea exercitata asupra nervilor va determina nu doar durere, ci si amorteala si slabiciunea picioarelor.
Spondiloza toracica
Este acea afectiune care poate duce la subtierea canalului spinal in partea superioara si centrului spatelui, determinand comprimarea maduvei si a radacinilor nervoase. In timp, aceasta comprimare poate avea drept consecinta modificarea acestor structuri, cauzand simptome precum slabiciunea si amorteala la nivelul extremitatilor superioare. Acestea pot fi insotite de un mers nefiresc si chiar durere care se raspandeste in brat.
Trebuie mentionat ca degenerarea toracica a coloanei vertebrale este mai putin raspandita ca cea lombara sau cervicala. Varsta inaintata este de regula factorul declansator. Canalul vertebral este format din mai multe segmente osoase distantate de placute de cartilaj (discuri intervertebrale) care reduc impactul asupra vertebrelor. Aceste placute de cartilaj poarta denumirea de discuri intervertebrale, iar odata cu inaintarea in varsta, transformarile naturale ale corpului determina deshidratarea si scaderea eficacitatii acestora. De aici rezulta si durerile de spate. In plus, pe masura ce spondiloza se agraveaza, exista posibilitatea aparitiei herniei de disc. In fond, orice afectiune neindentificata sau netratata la timp poate duce la aparitia unor complicatii, putandu-se ajunge chiar la interventii chirurgicale.