Telescopul+Spatial+Hubble
Telescopul+Spatial+Hubble

Telescopul spatial Hubble reprezinta un telescop plasat pe orbita in jurul Terrei, fiind numit astfel dupa astronomul american Edwin Hubble. Este pozitionat in afara atmosferei terestre, lucru care ii confera avantaje semnificative fata de telescoapele de pe Pamant, imaginile nefiind perturbate de catre turbulentele atmosferice, telescopul putand capta informatii si in spectrul ultraviolet, ale carui lungimi de unda sunt in mod normal puternic atenuate de catre stratul de ozon al Pamantului. Acesta a studiat galaxii indepartate si a realizat unele din cele mai bune imagini spatiale.

Acesta a fost lansat pe orbita in anul 1990, dar specialistii au descoperit ca una din oglinzi era stricata, iar Hubble nu putea sa vada cum trebuie. Abia in anul 1993 i-au fost schimbate oglinzile, realizandu-se o noua misiune.

Hubble este singurul telescop spatial conceput pentru a fi intretinut in spatiu de catre astronauti. Pana in prezent au fost executate cinci misiuni de intretinere. Prima misiune de intretinere a avut loc in decembrie 1993, cand a fost corectata aberatia de sfericitate a oglinzii telescopului. A doua misiune de intretinere a fost efectuata in februarie 1997 cand au fost adaugate doua noi instrumente. A treia misiune de intretinere s-a efectuat in doua etape: in decembrie 1999 cand la telescop s-au facut reparatiile urgente, urmata cea din martie 2002, cand a fost montata Camera pentru observatii panoramice.

Dupa dezastrul din 2003 al Navetei Spatiale Columbia, cea de-a cincea misiune de intretinere a fost amanata de mai multe ori din motive de siguranta. NASA a hotarat ca o misiune de natura umana este mult prea periculoasa datorita faptului ca Statia Spatiala Internationala ar fi prea departe pentru ca astronautii sa se adaposteasca acolo in caz de pericol.

Telescopul Hubble a realizat unele dintre cele mai frumoase imagini ale Universului, de la galaxii, la adevarate opere de arta cu nebuloase colorate, imaginile fiind modificate de expertii NASA.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *