statuie

Celebra statuie a lui Iisus care priveste peste plaja Copacabana din Rio de Janeiro, Brazilia, poarta amprenta unui roman, care a sculptat fata statuii. Astfel, chipul Mantuitorului reprezinta un simbol si pentru cetatenii Romani, doarece este o opera a lui Gheorghe Leonida, un sculptor din Galati care a trait in perioada interbelica. Astfel, soclul care are o inaltime de aproape opt metri, gazduieste in interiorul sau o capela, unde aproape 150 de oameni se pot ruga la Dumnezeu.

La numai un an dupa ce s-a mutat in Franta, sculptorul roman a inceput sa lucreze la impresionanta statuie, care a fost finalizata in anul 1931. Cu toate ca statuia lui Iisus din Brazilia este considerata a fi una din cele mai frumoase minuni ale lumii moderne, operele lui Gheorghe Leonida nu sunt mai deloc cunoscute in Romania, iar multi dintre concetatenii nostri nici macar nu au auzit de el.

Cine a fost Gheorghe Leonida?

Gheorghe Leonida provenea dintr-o familie de ingineri, si a fost nascut la Galati in anul 1892. Din cauza faptului ca tatal sau a fost ofiter, baiatul a calatorit foarte mult, astfel ca ajuns sa isi termine studiile la Bucuresti. La varsta de 23 de ani, Leonida pus bazele unui salon national de sculptura, insa inceputul Primului Razboi Mondial l-a facut pe acesta sa renunte la visul sau si sa se alature celor de pe front. Chiar si in timpul razboiului, acesta nu a renuntat niciodata la visul pe care l-a avut toata viata, astfel ca Leonida si-a reinceput studiile de arta in Italia. In urmatorii ani, sculptorul a fost extrem de apreciat si a fost premiat la Roma pentru lucrarile sale, lucrari care i-au fascinat pe italieni.

Leonida s-a stins din viata in primavara anului 1942, dupa ce acesta a cazut de pe acoperisul casei familiei sale din Bucuresti, in timp ce se afla la cules de flori de tei.

Din cauza faptului ca regimul comunist nu accepta ideea ca tanarul sculptor a realizat mai multe sculpturi pentru membri Casei Regale, romanii nu cunosc foarte bine povestea sculptorului si a statuii din Rio de Janeiro.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *