Mana roboticaOamenii pot programa robotii sa faca o multime de lucruri, dar robotii inca se clatina cand vine vorba de imprevizibilitatea vietii umane. Nu sunt grozavi cand vine vorba de raspunderea asupra obiectelor zburand direct spre ei, cu siguranta nu se vor da la o parte. Acum, prinderea acestor obiecte este o posibilitate distincta pentru roboti.

La algoritmii de invatare si laboratoarele de sisteme de la EPFL din Elvetia, cercetatorii au combinat parti din 2 roboti pentru a produce o mana robotica remarcabila care prinde obiecte. Intr-un videoclip postat de acestia, mana cu 4 degete, cumva supradimensionata, este capabila sa prinda orice de la o paleta de tenis pana la o sticla cu apa partial plina.

Cercetatorii au luat o mana robotica usoara de la o companie Germana, KUKA si a atasat-o la o mana Allegro de la SimLab. Robotul usor KUKA este de luat in considerare, fiindca poate fi antrenat prin miscari, asa ca cercetatorii LASA, au atasat mana si au ghidat-o fizic prin miscari de prindere a diferitelor obiectie, in timp ce camerele de ghidare se uitau. Aceasta programare prin demonstratie, a permis bratului si mainii sa construiasca un model de diferite obiecte zburand prin aer si aplicand acele informatii pentru a prinde obiectele de unul singur.

Rezultatul de final este o mana robotica, care afiseaza viteza incredibila si agilitate, si cel putin in video, nu rateaza nici o prindere. In timp ce mana robotica este distractiv de urmarit, munceste pentru un scop serios, potrivit lui Billard, ce a fondat laboratorul LASA in 2002. Vor sa construiasca un robot care poate fi reglat la mediile schimbatoare si situatiile intr-o fractiune de secunda. Imaginati-va de exemplu, un robot prinzand pe cineva inainte sa cada, sau sa prinda un obiect inainte de a ateriza in capul cuiva. Billard spune ca, cercetatorul poate duce la un sistem de reactie mai bune din masina pentru a ajuta conducatorii sa evite coliziunea.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *