iepuri-de-mare

Este rotund si pufos si are urechile dulci asemeni unui iepuras adevarat. Aceste creaturi mici de mare, denumite afectuos ”iepurasi de mare” au devenit in cel mai scurt timp niste celebritati in mass-media. De fapt, ei sunt melci de mare si apartin unui grup de moluste salbatice numite nudibranchs. Specia iepurasului de mare se numeste Jorunna parva si a fost descoperita pentru prima data de catre biologul japonez specializat in stiinte marine, Kikutaro Baba. Iepurasii de mare pufosi au fost descoperiti pentru prima data pe coasta Japoniei. Jorunna parva a fost descoperita, de asemenea, si in Oceanul indian dar si in largul coastelor Filipine.

In ceea ce priveste ”urechile” iepurilor de mare, Dr. Craig McClain explica ca acestea au rolul de a ajuta mica creatura de a simti chimicalele dizolvate in apa si de asemenea poate detecta curentii de apa. ”In grupul nudibranchs din care apartin si iepurasii de mare, rhinophores- urechile acestora- par a fi atat de pufoase pentru ca permit acestor creaturi sa receptioneze si ce se afla la suprafata”- declara McClain. Asadar, urechile lor au rolul de a simti chimicalele din apa si de a parasi zonele in care mediul nu este adecvat pentru aceste specii.

Iepurii de mare au devenit virali in lumea online

Jorunna parva au un numar mai mare de culori, insa de obicei au culoarea galbena cu pete negre pentru urechiuse. Unii pot fi chiar verzui. McClain sustine ca exista numeroase discutii in comunitatea stiintifica asupra faptului daca, culorile diferite reprezinta specii separate. Acesti iepuri de mare sunt extrem de mici si se pare ca au o dimensiune mai mica de un inch.

Cu un aspect deosebit de amuzant, gratie formatiunilor chemoreceptoare pe post de urechi -cu ajutorul carora detecteaza stimuli chimici in apa si astfel se pot deplasa-, iepurasii de mare au devenit noua “febra” virala in Japonia, fotografiile cu acestia fiind unele dintre cele mai distribuite pe retetele de socializare.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *