Ca si lucru general, am fost invatati sa ne fie rusine de propriile greseli, intrucat cele pe care le comitem ne fac sa nu parem tocmai inteligenti. Totusi inteligenta este relativa, si o persoana nu trebuie judecata doar in baza erorilor pe care le comite. O alternativa la abordarea greselilor este „Ah, interesant!” in loc de „Oops!”. Aceasta schimbare in atitudine te poate ajuta foarte mult.
Recunoaste-ti greselile. Primul si cel mai important pas este identificarea si constientizarea acestora. Tindem adesea sa dam vina pe circumstante sau pe alte persoane in loc sa recunoastem pur si simplu ca noi suntem cei ce am gresit.
Asuma-ti responsabilitatea. Recunoasterea si constientizarea faptului ca ai gresit merg mana in mana cu asumarea responsabilitatii. Cand nu iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai facut, dai vina pe altii pentru a-ti justifica actiunile. E mai simplu sa spui „Da, am gresit” decat sa negi asta si sa cauti justificari.
Nu repeta aceleasi greseli. Odata ce le-ai comis, cauta sa le eviti si implementeaza invatamintele pe care le-ai castigat. Acesta este un semn ca incepi sa progresezi. Incearca noi abordari, schimba-ti comportamentul in anumite situatii, iar daca te depaseste complexitatea situatiei cere si ajutorul altora.
Invata din greselile altora. Cand iti analizezi propriile deficiente, e de asemenea important sa tii ochii deschisi si sa fii atent si la ceea ce se intampla in jurul tau. Fii un observator fin al celor din jurul tau, acestia nu numai ca te vor ajuta sa iti identifici propriile greseli, dar vei vedea si ce erori comit ei si vei putea invata din ele.
Atitudinea conteaza foarte mult. Psihologia umana joaca un rol foarte important in acceptarea si invatarea din propriile greseli. Cercetarile arata ca persoanele optimiste prin natura au sanse mai bune sa invete din greselile comise, iar pe de alta parte, daca sunt abordate cu o atitudine negativa, accentul va cadea pe consecintele greselii si nu pe experienta si invatamintele pe care le poti castiga.
Mai simplu spus, daca vrei ca greselile sa fie piatra de temelie a succesului, este esential sa schimbi atitudinea si credintele negative ce te domina. Odata ce ti-ai facut curaj, vei avea mai multa incredere in tine si te vei concentra mai mult pe foloasele si invataturile pe care le poti castiga de pe urma greselilor, in loc sa te cramponezi de consecintele esecului.