Cumpararea unui laptop sau a oricarui echipament electronic devine din ce in ce mai dificila pe zi ce trece, intrucat apar pe piata tot mai multe modele, cu specificatii tehnice tot mai diferite. Chiar daca poate parea o sarcina extrem de dificila, cumpararea unui laptop poate fi facuta mult mai usor daca se tine cont de o lista de elemente definitorii. Ce trebuie sa contina o astfel de lista vedem in continuare.
1. Scopul utilizarii. Exista numeroase categorii de laptopuri, adaptate dupa utilitatea lor. Exista laptopuri care pot inlocui cu succes un sistem desktop, sau laptopuri cu specificatii tehnice ideale pentru business. Destinate pentru gaming, pentru prezentari, divertisment sau folosite doar pentru portabilitate, fiecare din aceste scopuri trebuie avut in vedere atunci cand se face alegerea unui laptop.
2. Tipul de procesor. Procesorul va determina viteza in indeplinirea tuturor proceselor. Aici se tine cont din nou de scopul utilizarii, iar alegerea se va face in favoarea unuia din cei doi giganti de pe piata procesoarelor: Intel sau AMD. Desigur, daca laptopul va fi unul folosit pentru gaming, indicate sunt procesoarele cu nuclee multiple, de ultima generatie.
3. Hard Disk. Spatiul de stocare dorit este dat din nou de modul de utilizare a laptopului. Marimea hard disk-ului depinde de preferintele fiecaruia, insa in zilele noastre standardul la orice laptop este de 320 sau 500 GB – mai mult decat suficient pentru un utilizator normal.
4. Dimensiunea ecranului. Laptopurile alese pentru gaming sau pentru editare foto-video vor trebui sa aiba un display mai mare. Daca laptopul va fi insa folosit doar pentru prezentari, in scopuri de business sau doar pentru comunicare prin email si retele de socializare, nu este neaparat necesar un display mare. Cu cat este mai mare ecranul, se reduce factorul de portabilitate si viceversa. Depinde aici de modul de utilizare.
5. Durata de viata a bateriei – poate cel mai important criteriu in alegerea unui laptop. Aceasta durata de viata este influentata la randul ei de factori multipli. Cu cat puterea procesorului este mai mare, cu atat si bateria va fi epuizata mai rapid. De preferat este sa se aleaga un raport optim in acest sens, in asa fel incat laptopul sa ofere cateva ore de autonomie.
Tinand cont de toate aceste elemente si adaugand chiar si altele care pot sa para relevante, alegerea unui laptop nu va mai fi o chestiune atat de dificila. Scopul in care va fi utilizat este principalul factor decizional, alaturi de durata de viata a bateriei. Celelalte reprezinta doar preferinte ale utilizatorului.