nicotinanicotina

Nicotina din tigari duce la diverse probleme de sanatate, in special afectiuni ale inimii si plamanilor. Actioneaza foarte rapid, ajunge sa fie recunoscuta de creier in maxim 10 secunde de la inhalare, de aceea provoaca si dependenta.

Nevoia de o noua tigara este data de dependenta pe care o provoaca acest drog. Oamenii fumeaza din diverse motive, printre care se numara eliberarea de stres si relaxarea, insa multi nu sunt constienti de daunele pe care le aduce acest obicei organismului. Sa vedem in continuare cateva efecte pe care le are fumatul si nicotina asupra organelor.

Efecte asupra inimii

Nicotina duce la afectiuni ale inimii, deoarece elibereaza un hormon denumit epinefrina, care creste bataile inimii, creste tensiunea, nivelul de zahar din sange si de asemenea respiratia. Prin urmare, desi dupa ce fumezi ai acel sentiment de relaxare, de fapt corpul este solicitat, mai ales inima, care lucreaza mai intens pentru a pompa sangele si a oxigena corpul. Aceasta solicitare excesiva are efecte nocive pe termen lung, pot aparea atacuri cardiace si diverse alte afectiuni.

Efectul asupra plamanilor

Fumatul afecteaza structura subtire si poroasa a plamanilor, impiedicand de cele mai multe ori abilitatea acestora de a se curata de germeni si impuritati. Nicotina provoaca tuse repetata si conduce sau agraveaza boli precum bronsita. Inhalata din tigarete sau alte produse din tutun, poate duce si la cancer pulmonar.

Efectul asupra dintilor

Nicotina are efecte adverse si asupra dintilor si sanatatii orale. Nu cauzeaza doar decolorarea si ingalbenirea dintilor, afecteaza de asemenea si gingiile pe termen lung. Astfel isi fac aparitia mai pregnant diverse bacterii, ce infecteaza gingiile si de asemenea radacinile dintilor.

Supradoza de nicotina provoaca simptome precum stari de voma, convulsii, ameteala, dureri musculare si chiar paralizie a plamanilor, toate acestea avand loc doar la cateva minute dupa supradoza. La fel de provocatoare de dependenta precum heroina sau cocaina, este foarte dificil de renuntat la ea, odata ce fumatul a devenit deja viciu. Simptomele de sevraj ce urmeaza renuntarii nu sunt dintre cele mai placute, insa trebuie stiut faptul ca fumatul se numara printre cele mai daunatoare vicii pentru organism.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *