Fara indoiala platforma Android a dus la o revolutie in tehnologie, a schimbat intreaga lume a tehnicii mobile. Baza de utilizatori creste de la o zi la alta, iar ceea ce a inceput ca platforma si sistem de operare pentru smartphone-uri s-a extins astazi la tablete si nu numai, cine stie in ce directie va mai evolua in viitor. Multi se intreaba insa de ce ar fi utila rootarea unui dispozitiv Android, iar pentru aceasta trebuiesc intelese mai multe lucruri.
Expertii spun ca exista doua tipuri de utilizatori ai tehnologiei. In prima se inscriu cei ce o folosesc dupa cum le-a fost data si nu simt nevoia sa schimbe absolut nimic. Cea de-a doua categorie include utilizatorii care personalizeaza orice aspect posibil conform cu propriile nevoi.
Cei din cea de-a doua categorie probabil ar opta mai mult pentru varianta rootarii. Este un proces ce trebuie facut de un cunoscator, intrucat implica si un grad de risc. Trebuie tinut cont si de specificatiile si limitarile dispozitivului. Iata cateva avantaje oferite de rootare.
- Performantele si viteza dispozitivului sunt net imbunatatite. Overclock-ul realizat procesorului imbunatateste viteza si de asemenea nu afecteaza dispozitivul.
- Prin cresterea performantelor devin disponibile mai multe aplicatii si jocuri care necesitau mai multe cerinte sau nu puteau fi rulate pentru ca se miscau mult prea greu.
- Prin rootare se pot personaliza si schimba multe caracteristici vizuale, de la teme la iconite si alte setari.
- Se pot folosi si alte facilitati prin rootare, precum mutarea unor aplicatii pe cardul SD care fara rootare nu puteau fi mutate, activarea multi-touch la dispozitive ce nu o permiteau inainte si altele.
- Performanta tastaturii virtuale a dispozitivului este de asemenea imbunatatita si astfel devin disponibile mult mai multe optiuni odata cu procesul rootarii.
Daca sunteti convinsi ca este cea mai buna optiune pentru a maximiza performantele telefonului, trebuie sa mai tineti cont de alte aspecte. Primul este faptul ca prin rootare se anuleaza garantia, iar al doilea ar fi ca exista un risc pe care trebuie sa vi-l asumati. Odata inteles riscul si complexitatea operatiunii, nu mai ramane nici un motiv pentru care sa existe retineri in ceea ce priveste rootarea.