Cu totii ne dorim ca statul in care traim sa se dezvolte din punct de vedere economic si nu numai. Insa, Danemarca impreuna cu vecinii sau din nordul Europei continua sa eclipsese concurenta in ceea ce priveste practicile sustenabile de mediu. De la soartarea eficienta a deseurilor pana la productia de energie din surse regenerabile, aceste tari sunt un exemplu bun de urmat pentru tarile din restul lumii.
Danemarca descrie in continuare prima pagina a ziarelor, dupa ce parcurile sale eoliene au reusit sa produca intre 116 si 140% din cerintele totale de energie de la nivel national. Potrivit Science Alert, Danemarca nici macar nu si-a folosit intreaga sa capacitate maxima de 4,8 GW.
Astfel, 80% din energia pe care au obtinut-o, a fost impartasita cu Germania si Norvegia, iar Suedia a optinut numai 20% din totatul energie, Danemarca demonstrand pe aceasta cale cat de redundanti sunt combustibilii fosili daca autoritatile guvernamentale isi iau angajamentul fata de sursele regenerabile de energie. Acest lucru arata ca lumea poate fi alimentata 100% numai din energii regenerabile. Energia eoliana dar si restul de energii regenerabile pot fi o solutie pentru decarbonizare, dar si o securitate a aprovizionarii in perioadele de cerere foarte mare.
Cat produce Danemarca?
Intr-o zi cu exces de vant in Danemarca, aceasta poate produce 116% din necesarul de energie electrica la nivel national, care provine de la turbinele eoliene. Danemarca primeste o treime din totalul productiei de energie de catre fermele eoliene, insa, pana in anul 2020, Danemarca va primi chiar si 50%.
Din fericire, notiunea de exploatare a energiei din surse eoliene este in crestere cu 14% fata de anul 2014. Printre statele care participa la dezvoltarea energiei eoliene se numara China, Portugalia, Spania, Irlanda si Germania, care sunt producatori de top ai valorificarii vantului. America de Nord ar trebuie sa ia exemplu si sa actioneze la fel.