interviuinterviu

A sosit ora marelui interviu si esti foarte sigur pe tine ca il vei trece. Ti-ai facut „temele”, ai studiat despre companie, ti-ai conceput in minte diverse scenarii posibile. In punctul in care ai ajuns ai putea sa vorbesti despre companie si daca esti trezit noaptea din somn.

Cand ai ajuns insa la interviul propriu-zis si angajatorul te invita „Spune-mi ceva despre tine”, te blochezi si realizezi ca nu ai pregatit nici un discurs si nu ai nici o idee in acest sens. Zambesti politicos si spui cateva cuvinte la nimereala in timp ce mintea iti alearga in cautarea unui raspuns cat mai potrivit.

Atentia umana trebuie captata in primele 5 secunde, asadar trebuie sa captivezi persoana care te intervieveaza de la bun inceput. Dupa aceste 5 secunde atentia ii va fi distrasa, poate incepe  sa se gandeasca la altceva, de exemplu ce planuri are pentru seara urmatoare, ce treburi mai are de rezolvat la munca si asa mai departe.

Ce poti face? Cu siguranta nu este bine sa incepi sa redai informatii trecute deja in CV. Angajatorul te-a ales tocmai pentru ca acele informatii au parut atractive.

Spune o poveste. Nimic nu este mai plictisitor decat un candidat care spune „sunt orientat spre detalii si reusesc sa rezolv problemele”. Mai eficient ar fi sa spui o poveste care sa ilustreze momente cand potentialul ti-a fost recunoscut, anume incidente ce ti-au pus in valoare talentul si abilitatile.

Pastreaza lucrurile simple si scurte. Desigur ca discursul trebuie sa cuprinda toate elementele esentiale, insa nu trebuie sa fie mai mare de 60-90 secunde, cu aproximativ 20 de secunde de introducere. Stii deja ca trebuie sa captezi atentia intervievatorului, asa ca nu trebuie sa irosesti timpul cu informatii inutile.

Ca nota finala, nu trebuie sa subestimezi puterea pregatirii. Pentru acel moment cand ti se va cere sa spui ceva despre tine te poti pregati dinainte. Formeaza-ti un discurs, recita-l, contorizeaza timpul in care expui informatiile si adapteaza-l in functie de situatie. Urmand acesti pasi nu vei mai fi stanjenit de situatie si vei trece interviul cu succes.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *