A fi parinte poate fi zi de zi o provocare; ai rolul de a modela caracterul si comportamentul copilului. Uneori iti vine greu, insa este important sa iti amintesti ca nu exista o metoda perfecta de a fi parinte. Fiecare invata prin metoda incercarilor si erorilor, niciodata nu se pleaca de la presupunerea ca se stie tot.
Nu exista parinti perfecti, insa nu exista nici copii perfecti. Cand ajung sa aiba un anumit comportament,este important sa iti amintesti ca nu o face din rautate. Copilul nu raspunde urat pentru ca asa simte, este doar un semn ca a mai crescut si ca isi doreste independenta. Apropo de independenta, ascultand ordine toata ziua la gradinita sau la scoala, in momentul cand ajung inapoi acasa isi doresc sa faca doar ce au chef. Va trebui ca in orice activitate va implicati sa folositi modalitati creative de a-i instrui si invata. Cicaleala prea multa nu este buna, mai degraba cautati sa faceti acele activitati de rutina cat mai amuzante.
Cand vrei sa iti faci micutul sa te asculte, trebuie sa mentii un nivel adecvat. Stand in picioare si mustrandu-l nu va face decat sa il intimideze, daca vrei intr-adevar sa il faci sa inteleaga ceea ce vrei sa ii transmiti, trebuie sa te cobori la nivelul sau si sa nu mai pari atat de impunator.
Fii un bun ascultator. Aceasta poate ca este prima regula: daca vrei ca cel mic sa te asculte, trebuie sa il asculti la randul tau. Fii atent astfel cand copilul iti povesteste lucrurile pe care le-a facut pe parcursul zilei. La fel sta treaba si cu respectul – respecta pentru a fi respectat. Copiii invata observand, asadar pentru a le castiga respectul trebuie sa ii respecti la randul tau.
Evita sa tipi, sa strigi, pentru ca mai rau faci. Odata ce iei o decizie, pastreaz-o, iar daca sanctionezi un comportament nepotrivit, trebuie sa te asiguri si de faptul ca recompensezi comportamentul bun. Poate ca aceste sfaturi nu vor functiona in fiecare caz, fiecare copil este diferit, fiecare parinte este diferit. Depinde cel mai mult de varsta copilului dar si de circumstante. Trebuie insa sa fii creativ, ca parinte, si sa usurezi pe cat posibil tensiunile din casa. La sfarsitul zilei, copilul are nevoie de un camin, de un mediu in care sa se simta in siguranta, inconjurat de dragoste dar si de disciplina.