Nu mai trebuie specificat cat de important este creierul pentru orice proces ce are loc in organism. Reprezinta ceea ce ne deosebeste de animale si ne face superiori, insa trebuie sa il si ingrijim, sa il ferim de obiceiuri proaste care pot sa ii dauneze.
Ca si creaturi ale acestei lumi dezvoltam adesea vicii si obiceiuri proaste si ne sabotam noi singuri eficienta si puterea cerebrala, fapt ce are consecinte asupra tuturor proceselor din organism. Cele mai daunatoare obiceiuri de zi cu zi ce afecteaza creierul sunt enumerate in continuare.
Sarim peste micul dejun – multi dintre noi ignora importanta acestuia. Nu degeaba se spune ca este cea mai importanta masa a zilei – are un impact si o influenta asupra starii de energie si functionarii organismului chiar de la fiecare inceput de zi. Dupa orele de odihna creierul are nevoie de nutrienti esentiali pentru a functiona optim. Sarind peste micul dejun il privam de acesti nutrienti si prin urmare nu mai are puterea necesara pentru a functiona la performante maxime.
Supra-alimentatia. Dupa cum bine stim, orice exces este daunator. In perioada noastra insa, exista pe piata multe alimente nesanatoase care parca provoaca dependenta – ajungem sa consumam zilnic asa-numitele junk-food ce pot duce la diverse probleme de sanatate. Acelasi efect il are si supra-alimentatia, un efect similar cu cel al supraconsumului de zahar. In corp este eliberata dopamina, un hormon de stare de bine ce ofera creierului o senzatie placuta. Supraalimentatia modifica procesele biochimice de la nivelul creierului creand cicluri de pofte si senzatie de foame ce provoaca un adevarat haos atat in creier cat si la nivelul intregului corp.
Fumatul – efectele sale nocive nu se fac simtite doar la nivel de plamani si inima, ci si la nivelul creierului. Nicotina, pe langa captul ca elibereaza dopamina, subtiaza si cortexul cerebral. Acest lucru este asociat cu probleme de memorie, stari de anxietate, depresie si risc crescut de Alzheimer si schizofrenie.
Privarea de somn este un alt obicei extrem de daunator creierului. Pe parcursul orelor de odihna acesta isi regenereaza celulele si regleaza procese precum eliminarea toxinelor din corp si multe altele. Din acest motiv atunci cand nu ne odihnim suficient nu ne simtim deloc bine.