droguridroguri

Adolescenta reprezinta varsta identificarii, a intelegerii de sine si a autocunoasterii. De multe ori, in incercarea de a se intelege pe sine, adolescentii recurg la experiente personale care le pot deforma realitatea.

In incercarea de a se adapta si de a fi integrat intr-un anumit grup de prieteni, tinerii incep sa impartaseasca si sa accepte multe obiceiuri ale grupului din care doresc sa faca parte. Astfel, adolescentul da startul unui proces de imitare a celui care lui i se pare a fi “eroul” grupului.

Alcoolul si drogurile fiind din ce in ce mai prezente in grupurile de tineri (chiar si in institutiile de invatamant), aceastea sunt “folosite” pentru ca adolescentul sa-si poate indeplini “visul”. Pentru ca adolescenta reprezinta varsta identificarii iar personalitatea este in plina formare, adolescentul intr-o continua cautare de modele si idoli apeleaza la consumul de droguri pentru a-si indeplini acest rol. Nevoia de a fi acceptat intr-un anumit grup “cool”, conflictele familiale, performantele scolare slabe etc. sunt doar cateva dintre problemele prin care ar putea trece un adolescent si l-ar putea determina spre consumul de alcool sau droguri.

Statisticile arata ca 10% dintre adolescenti fumeaza aproximativ 15 tigarete pe zi, procentul fiind intr-o continua crestere; circa 75% dintre tineri consuma alcool ocazional iar dintre acestia 28% consuma alcool constant. Alcoolul predispune adolescentul la o viata sexuala necorespunzatoare (sexul neprotejat care conduce la contactarea bolilor cu transmitere sexuala) si totodata reprezinta o cauza a accidentelor rutiere, care de multe ori este insotit de decesul tinerilor in cauza. Aproximativ 40% din adolescenti consuma droguri usoare (marijuana), in timp ce 4% folosesc frecvent cocaina ca mod de evadare din realitate.

Tinerii trebuie sa stie ca sunt diverse organizatii si program ecare ii pot sprijini in aceste conditii si care le pot oferi cele mai noi informatii in materie de droguri si de viata sexuala, incat sa obtina resurse precum pilule contraceptive, prezervative si seringi in mod gratuit. De asemenea, testarea pentru HIV se face gratuit.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *