Cei patru „P” ai marketingului

In ziua de astazi, in conditiile unei piete cu o concurenta acerba, clientii sunt rasfatati cu o gama larga de optiuni. Pentru a avea succes, companiile trebuie sa urmeze filozofia „clientul nostru – stapanul nostru”. De aceea strategiile de marketing ale companiilor sunt implementate tinand cont foarte mult de nevoile clientilor. Aceste planuri de marketing se bazeaza pe mixul de marketing, respectiv cei patru „P” ai marketingului. Care sunt acestia? Vedem in continuare.

Produsul

Primul dintre cei patru „P” este reprezentat de produsul pe care compania intentioneaza sa il vanda. Poate fi o masina, o periuta de dinti, lac de unghii, haine, orice. Desi fabricarea produsului nu tine de departamentul de marketing, modul in care acesta arata, cum functioneaza si in ce scop poate fi utilizat este determinat de cercetarile de piata. Pentru ca produsul sa poata fi realizat cu succes, departamentul de marketing trebuie sa ofere toate informatiile necesare despre produs.

Pretul

Pretul trebuie determinat in concordanta cu pretul celorlalte produse similare aflate pe piata, tinand cont de numarul de clienti care ar fi dispusi sa il cumpere, avantajele pe care le prezinta etc. Pretul este cel care va oferi in cele din urma venituri afacerii, astfel ii trebuie acordata o atentie deosebita.

Plasament

Se refera la a face un produs disponibil clientului la locul si momentul potrivit. Pentru aceasta orice afacere trebuie sa aiba o retea de distributie eficienta, dar si facilitati de depozitare. Este necesar ca tot timpul sa existe un stoc de produs, iar ceea ce tine de logistica si distributie sa fie foarte bine organizat.

Promovare

Publicitatea, relatiile publice, brandingul, promovarea vanzarilor, toate acestea intra in aceasta categorie ce are ca scop aducerea la cunostinta clientului despre utilitatea produsului. Promovarea ajuta clientul sa poate alege mai usor daca sa cumpere sau nu un produs, fiindu-i prezentate astfel toate detaliile. Si promovarea implica niste costuri, asadar trebuie ales cu atentie momentul si modul in care se face promovarea printr-o planificare strategica.

Dezvoltarea celor patru „P” este ceea ce determina in cele din urma cat de mult profit realizeaza orice afacere. Astfel, inainte de realizarea de strategii pentru un mix de marketing perfect, trebuie realizata o cercetare de piata temeinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.