depresie

Ce trebuie sa stii despre o persoana care sufera de depresie

Depresia nu este o optiune. Este una din cele mai lipsite de ajutor si mai frustrante experiente pe care o persoana le poate trai. De multe ori, depresia te face sa te simti trist, gol sau chiar nu iti da niciun fel de sentiment. Exista momente cand depresia captiveaza o persoana si o blocheaza in propriul corp. Depresia nu se rezuma doar la o zi proasta sau o stare proasta. Tine minte, nimeni nu alege sa fie drepresiv.

Nu are niciun rost sa-i dai sfaturi unei persoane care sufera de depresie, de genul: ”totul va fi bine”, ”trebuie doar sa iesi din casa” sau o sa se ”rezolve toate”. Este usor pentru ca o persoana sa zica toate aceste lucruri, pentru ca se crede ca ofera o serie de solutii pentru rezolvarea unor probleme, insa astfel de ”sfaturi” sunt de multe ori lipsite de sens. Sa spui astfel de cuvinte unei persoane care se afla in depresie nu poate crea decat o stare si mai urata. Daca ai un prieten care sufera de depresie este mai bine sa fii langa el pur si simplu, decat sa-i dai tot felul de sfaturi lipsite de orice sens.

Ce trebuie sa spui: Sunt aici langa tine si cred in tine. Cred ca esti mai puternic decat pari si cred ca ai sa treci peste tot. Ce pot face ca sa te ajut? Ce crezi ca te-ar putea face sa te simti mai bine?

Evita sa oferi sfaturi si asigura-te ca acea persoana este constienta ca esti alaturi de ea oricand are nevoie.

Cand ai pe cineva care se lupta cu depresia, poate fi putin mai dificil si pentru tine in a intelege ce se intampla cu acea persoana si ce are in minte. Daca are nevoie de spatiu sau pur si simplu se indepateaza de tine, nu da vina pe tine si nici nu te intreba ce poti face ca ea sa se simta mai bine. Intelege ca depresia prietenului tau nu e problema de care suferi tu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.