avion

Multi dintre noi au calatorit cu avionul si au observat ca ferestrele avioanelor au un mic orificiu in geamuri. Conform staff-ului si pilotilor de la British Airways, acesta mica supapa are un rol foarte important deoarece mentine siguranta pasagerilor prin echilibrarea diferentelor de presiune intregistrare in timpul unui zbor.

Multi piloti au deslusit misterul acestor mici gauri pe care le putem vedea in ferestrele avioanelor de pasageri. Astfel, fiecare geam din cabina pasagerilor este construit, de obicei din alte trei geamuri, rolul acestora fiind diferint in functie de pozitia pe care o ocupa. De exemplu, geamul care se afla langa pasager este de a proteja impotriva zgarieturilor urmatorul strat de geam.

Supapa de care vorbim insa, se afla in cel de-al doilea strat de geamuri si poarta numele de supapa de aerisire. De cele mai multe ori calatorii nu observa aceste mici orificii, insa daca ajung in atentia acestora, pasagerii isi fac o multime de ganduri cu privire la acest lucru.

Rolul acestei supape este unul destul de important pentru siguranta cabinei de pasageri, intrucat contribuie la echilibrarea diferentei de presiune inregistrate in timpul unui zbor. Odata ce avionul se ridica treptat de la sol, presiunea atmosferica scade atat afara cat si in interiorul avionului, iar acest sistem de presurizare al aparatului de zbor mentine un anumit nivel de siguranta in avion. Din cauza acesti supape, diferenta de presiune nu se simte in interior, ci mai degraba se face resimtita la exteriorul celui de-al treilea rand de geamuri.

Directorul tehnic al unei firme care produce astfel de fereste pentru aparatele de zbor sustine ca „Scopul supapei de aerisire din geamul interior al ferestrei este sa permita echilibrarea presiunii intre cabina pasagerilor si aerul dintre panouri, astfel incat presiunea din interiorul cabinei sa fie aplicata doar pe stratul exterior”.

Daca geamul de la exterior ar ceda, presiunea ar fi preluata de geamul din mijloc, caz in care acest lucru ar conduce la o scurgere a aerului prin acest orificiu. Acest lucru ar putea fi tinut sub control de sistemul de presurizare al avionului.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *