Se stie ca unele probleme de sanatate apar ca rezultat al unor gene mostenite. Cu alte cuvinte, suntem mai predispusi la anumite boli daca in familie exista sau au existat astfel de cazuri. Acelasi lucru se intampla si la nivelul problemelor cardiace. Consultand o echipa de medici cardiologi Mures, iata ce ne spun despre acest subiect.

In primul rand, unele justificari de genul „am avut in familie cazuri cardiace” pot fi simple mituri. Pare mai facil sa corelam cu asta cand de fapt incidenta unor probleme cardiace si nu numai poate sa apara indiferent de istoricul unei familii. Singura corelatie poate fi facuta cu un stil de viata perpetuat din generatie in generatie, ceea ce face ca si problemele cu inima sau asociate functionarii inimii sa se perpetueze – hipertensiunea, colesterol marit din cauza unei proaste diete pe termen lung.

In al doilea rand, orice problema de sanatate poate sa apara pur si simplu. Nu exista doar o atentie fata de varsta, acelasi mit conform caruia numai la varsta a treia sunt riscuri mari. Asadar, un control anual, periodic, chiar daca nu exista probleme, ar trebui efectuat. Adica medicii pun pret pe preventie. Sunt atat de multe cazuri de boli grave chiar si la copii.

Aparte de aceste aspecte, mari cardiologi din Mures si nu numai, spun clar ca genele se mostenesc. In ceea ce priveste categoria de boli cardiace, exista toate sansele ca un cuplu unde oricare dintre cei doi – mama sau tata – cu probleme de inima sau circulatorii sa le transmita si copilului. De asemenea, sansele sunt tot mai mari daca la nastere unul din parinti a avut anumite probleme, de asemenea mostenite din parinti. Pentru ambele cazuri de acest gen sansele se incadreaza intre 50 si chiar peste 70%.

Conteaza de la cine mostenim problemele cardiace? Se pare ca nu. Desi unele studii aratau ca din acest punct de vedere conteaza mai mult partea feminina sau masculina, actualmente se considera un risc egal indiferent de cine este la randul sau cu astfel de probleme. Exista desigur particularitati si in functie de cine mosteneste problemele, mama sau tatal, dar cu sau fara 20 de procente in plus ca si risc practic ne invartim in acelasi cerc al ereditatii cu care ne confruntam. De asemenea, se crede ca incidenta merge gena pe gena, adica fiica va mosteni de la mama si fiul de la tata posibile boli cardiace, dar si de alta natura.

Ce poate fi facut? Medicii spun ca problemele cardiace, ca si altele de altfel, se pot corecta daca sunt depistate in timp. Cu ereditatea nu te lupti astfel ca cel mai important lucru ramane constientizarea riscului pentru ca mai apoi sa se verifice periodic starea de sanatate. In functie de tipul de problema avem, din fericire, competente si dotari in tara. Daca in trecut era si foarte greu sa ajungi la un medic specialist acum posibilitatile sunt extinse.

Este cunoscut faptul ca la Mures exista cardiologi foarte buni si nu numai. In toata tara exista specialisti pentru asta, ba chiar centre specializate pentru tratarea bolilor de inima.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *