alcool antibiotic

Antibioticele sunt folosite pentru vindecarea majoritatii afectiunilor comune. Cu toate acestea exista unele substante care pot fie sa agraveze fie sa anuleze efectele antibioticelor asupra organismului. O astfel de substanta ce nu trebuie consumata impreuna cu antibioticele este alcoolul.

Putin probabil ca alcoolul sa diminueze efectul antibioticelor. Cu toate acestea poate prelungi perioada de recuperare. Antibioticele au propriul mod in care actioneaza asupra corpului: unele sunt descompuse de ficat si eliminate prin urina, altele sunt excretate direct prin fecale. Aceste mecanisme determina durata cat antibioticul ramane activ in corp si de asemenea dozajul. Singura modalitate prin care alcoolul poate sa intervina cu mecanismele aceste este cresterea ratei de excretie si scaderea ratei la care antibioticele sunt descompuse de ficat. Aceasta are ca rezultat evident intarzierea efectului antibioticului sau nevoia de crestere a dozei. Este cazul unor antibiotice, nu neaparat al tuturor.

Consumul de alcool pe termen lung stimuleaza productia de enzime metabolice, care in schimb reduc cantitatea de antibiotic din corp. Prin urmare este nevoie de o doza mai mare. Odata ce aceste enzime sunt activate, raman in sange chiar dupa ce orice urma de alcool a parasit corpul. Tot consumul de alcool pe termen lung activeaza enzime care cand sunt combinate cu antibioticele formeaza substante daunatoare. Din acest motiv cei ce au iesit de la reabilitare si dezalcoolizare se vindeca mai greu decat cei care nu consuma deloc alcool.

Alcoolul amplifica de asemenea efectele sedative ale anumitor antibiotice. Relatia directa dintre consumul de alcool combinat cu antibiotice nu poate fi determinata cu exactitate. Nu poate insa fi ignorat faptul ca aceasta combinatie are potentialul de a induce efecte negative, chiar letale. Per total, alcoolul poate sa nu scada neaparat eficienta antibioticelor, insa cu siguranta agraveaza efectele secundare pe care antibioticele le pot avea. Prin urmare, este de evitat consumul de alcool in momentul in care o persoana se afla sub tratament cu antibiotice.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *