freelancer

Abilitati necesare pentru a deveni freelancer

Freelancer este un termen provenit din limba engleza, in traducere ar insemna liber profesionist, propriul sef, oricum vreti sa ii spuneti. Este o alegere ce iti permite sa lucrezi dupa propriile reguli, insa acest lucru nu este potrivit chiar pentru oricine. Exista o serie de trasaturi si caracteristici pe care trebuie sa le aiba o persoana pentru a putea avea succes ca freelancer.

Disciplina se situeaza poate pe primul loc atunci cand vine vorba de activitatea de freelancing. Iti alegi singur perioada in care lucrezi, insa trebuie sa respecti si o anumita rutina, oricat de putin ti-ar placea acest lucru. Daca vrei insa sa indeplinesti un target de 40 de ore pe saptamana, va trebui sa iti impui o disciplina.

Organizarea vine alaturi de disciplina. Daca nu reusesti sa iti organizezi timpul eficient, nu vei reusi ca freelancer. Trebuie sa iti pui ordine in ganduri, vei lucra cu clienti diversi si va trebui sa iti organizezi timpul in asa fel incat sa ii multumesti pe toti.

Economiseste. Desi este un sfat ce poate parea generic, trebuie sa ai si ceva fonduri „pentru zile negre”. Unii clienti poate ca nu iti vor plati la timp, vor amana platile insa tu trebuie sa iti continui activitatea. Banii pusi deoparte te vor ajuta de asemenea si in cazul in care echipamente de care te folosesti pentru munca se defecteaza. Sa spunem ca esti jurnalist independent si corespondent pentru diferite publicatii. Articolele le scrii de pe laptopul personal, iar in caz in care se defecteaza trebuie sa ai ceva fonduri deoparte pentru a nu ramane in urma cu munca.

Cine a spus ca relatiile si cunostintele se aplica doar in lumea offline? Pentru a putea primi noi comenzi ca freelancer trebuie sa iti creezi legaturi cu alti freelanceri si cu cat mai multi clienti, fie prin retele de socializare ori alte modalitati. Astfel vei fi disponibil pentru cat mai multi potentiali clienti, iar cei pe care ii ai deja iti pot aduce noi recomandari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *